Zoeken

Huizen

 

Nieuw-Ottenslag St.Janstraat 16

De Knipscheer St Janstraat 19

De Norre Hengelosestraat 31

t Hek-ered St. Janstraat 41

U bent hier: Home » Historie » Huisnamen

Huisnamen Keijenborg

In Keijenborg heeft een aantal huizen een naam op de gevel. Weet u wat deze betekenen of waar de naam vandaan komt? Wij hebben de eigenaren gevraagd naar het verhaal achter hun huisnaam. Dan fietst u later toch met een ander beeld langs zo’n huis als tot heden.

De eerste verhalen zijn binnen. Er volgen er meer.

“Nieuw-Ottenslag” St.Janstraat 16

Nieuw Ottenslag

 

Het huis dateert van 1965. Daarvoor was het hier weiland (eigendom van J. Hilderink van de smid).
Het gezin van Hent Besslink was de eerste bewoner. Hent was geboren in Toldiek aan de Lamstraat in een boerderij die de Ottenslag heette. De boerderijnaam Ottenslag komt al voor op kadastrale kaarten uit 1832 en in registers uit 1806 en 1766 (“betalingen door Harmen Otten”). Vanwege de herkomst van de bewoners is de nieuwe woning aan de St. Janstraat “Nieuw-Ottenslag” genoemd. Ook de huidige bewoner Henk Besselink is nog geboren in Ottenslag/Toldiek en als kind meeverhuist naar “Nieuw-Ottenslag”. Het naambord is gemaakt van een eiken plank, afkomstig van klompenmaker Teunissen uit Zelhem. De sierletters zijn geschilderd door F. Sueters uit Hengelo.

 

De Knipscheer St Janstraat 19

Knipscheer

 

Het huis heeft deze naam gekregen in 1991. De naam is bedacht door leden van de Kegelclub E.L.K. uit Laren gld. De nieuwe bewoners in 1991 waren lang lid geweest van die kegelclub. Maar vooral ook hadden ze 29 jaar lang een kapsalon in Laren gehad. De kegelclub vond dat het huis in Keijenborg was verdiend via de kapsalon, en dat dat ergens uit moest blijken. Toen de kegelclub op bezoek kwam hebben ze het bord opgehangen en met champagne ingewijd. Het werd nog een lange, gezellige avond.
Het eerste bord is gemaakt door mevrouw Marsman uit Laren. Later is een nieuw houten bord opgehangen, gemaakt in Zelhem. Het bord De Knipscheer wordt nu ieder jaar gelakt. Zo kan het nog lang getuigen van een vruchtbaar kappersleven.

 

De Norre Hengelosestraat 31

De Norre

 

De mooie steen met de naam Norre is hoog ingemetseld in de gevel van de dubbele woning. Waar de naam vandaan komt weten we niet zeker. Het verhaal gaat dat de grond waar dit huis op is gebouwd vroeger een ‘es’ was die zo werd genoemd. En waarom die es dan zo werd genoemd is ons weer niet bekend. In ieder geval is het een mooi huis en mooi wonen hier. Sommigen vragen aan de bewoners of ze in de NOR zitten. Nee dus, wel in “De Norre”.

 

’t Hek-ered St. Janstraat 41

't Hek-ered

 

“Ik heb het gered”……..wat dan? Tja, aanvragen voor een verbouwing van de voorgevel van het huis zijn door de gemeente wel vier keer afgewezen. Pas de 5e aanvraag werd goedgekeurd. Een opluchting en zo is de verbouwing er toch gekomen. Jan Seesing bedacht de naam, Besselink de smid heeft het ijzeren naambord gemaakt en de huidige bewoners zorgen dat het in de verf staat. Duidelijk leesbaar……..en nu ook duidelijk waarom.