Zoeken

U bent hier: Home » Wonen/Leefbaarheid » Asbest

Asbest

Asbest

Vanaf 2025 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Dat lijkt ver weg maar is in feite al over 5 jaar, het verbod beschermt mens en milieu tegen de gevaren van blootstelling aan asbest. Omdat er nogal veel onduidelijkheid is over wat wel en niet mag, en wat de kosten zijn hebben wij het even voor u uitgezocht.

Waar geldt dit verbod wel en niet voor? Het verbod geld alleen voor daken die in contact staan met de buitenlucht, bijvoorbeeld golfplaten of dakleien. Het verbod geldt dus niet voor de binnenkant van gebouwen zoals dakbeschot. Ook geldt het verbod niet voor boeidelen, dakgoten of gevelbeplating. Het gaat dus alleen om dakbedekking.

Wat mag je zelf doen? Een particulier mag maximaal een asbestdak van 35 m2 dat in goede toestand is zelf verwijderen. Verwijdering van asbest moet altijd gemeld worden bij de gemeente.

Wat gebeurt er als er na 2025 nog asbest op mijn dak ligt? Wie na 2025 nog een asbestdak heeft moet dit verwijderen (zonder subsidie). Gemeenten kunnen de eigenaren met een dwangsom dwingen het asbestdak te verwijderen.

Wat gaat het kosten? Met de asbesttrein doet de gemeente bronckhorst mee met een gezamenlijk inkoop project.  Vooraf wordt er een offerte afgegeven voor u op maat gemaakt, maar u kunt van de volgende eenheidsprijzen gebruik maken (uitgaande van een normaal, goed bereikbaar dak).

-          Saneren tot 250m2                         € 10,00                p/m2

-          Saneren > 250 m2                           € 9.00                   p/m2

-          Nieuwe golfplaten                          € 15.00                 p/m2

-          Eenmalige kosten                           € 600.00               p/adres

-          Asbest saneringsrapport             tussen de € 400.00 & € 1200.00 (Situatie afhankelijk)

In 2018 is er door de overheid 75 miljoen euro beschikbaar gesteld voor subsidie op de sanering, dit kwam neer op een bedrag van € 4.50 p/m2. Op dit moment is de subsidie pot leeg, maar de verwachting is dat deze weer snel aangevuld gaat worden. Wilt u meer informatie over asbestsanering, asbesttrein en/of de subsidieregeling mailt u dan naar Dorpsraad@keijenborg.info of op www.asbesttrein.nl